İçinde İstanbul Var :)

Erk Acarer %100 İstanbul

Siz de benim gibi İstanbul'u bir yandan çok severken bir yandan da kendinizi çok yoruyor diye şikayet ederken buluyorsanız ama yinede İstanbul'a tapmaktan vaz geçemiyorsanız sevdiğiniz İstanbul'un sırlarıyla tanışma vakti gelmiş demektir :))

Erk Acarer'in %100 İstanbul adlı kitabı işte tam bu noktada karşımıza çıkıyor. İstanbul'un bilinmeyen yanlarını keyifli bir dille anlattığı bu kitapta İstanbul ile ilgili daha önce hiç duymadığınız yada duyduğumuz ancak yanlış bildiğiniz gerçekler ile tanışacaksınız :))  

Murat Her Yerdedir !!! 

Gelelim Yeni Kapı'nın hikayesineee :))


Osmanlı zamanında; adını beğenmediği kapıya, semte, diyara ''Yeni'' diyerek tekrar isim vermeyi gelenek haline getirmiştir. Bende niye bu kadar yeni şehrimiz, kapımız var diye merak ederdim. Buradan geliyormuş :)

Gelelim hikayemize; IV. Murat hayatı seferlerde geçen bir hükümdar olmamıştır. Bana göre tarihte annesinden daha az üne sahip olması yaptıklarını açıklıyor olabilir aslında. Döneminde annesi Kösem Sultan'ın çok fazla etkisinde kalan IV. Murat bir yerden sonra isyanı çeker ve bizim onu daha çok tanımamıza sebep olan yasaklar gün yüzüne çıkar. Alkol, tütün, kahvehane yasaklanır. Ama bu yasaklar ona yeterli gelmez. Ona karşı gelen herkese artık idam yolu açılmıştır. Her geçen gün sertleşen tutumu yeterli gelmez ve sokaklara tebdil-i kıyafet ile çıkmaya başlar.

Tam da bugünlerden birinde bir kayıkçıya rastlar. Kayıkçı galon galon şarapları istiflemiş haldedir. Ve çubuk tüttürüp remil falı açmaktadır. Murat kayıkçının bu halini görünce hünkar görünce halin nice olur, bilmez misin ? der ve sandalcı da denizin ortasında bizi nereden görsün der. Tam o anda hünkar 'Murat Her Yerdedir' der o an neler olduğunu anlayan sandalcı özür dilemeye başlar gel gelelim hünkar özür dinlemez.

Bu noktada sandalcı son bir çare padişaha bir anlaşma teklif eder. Eğer İstanbul'a hangi kapıdan gireceğinizi söylersem benim canımı bağışlar mısınız der ve kağıda kapının ismini yazar padişaha verir. Bu oyun hoşuna gider ve kabul eder. Daha sonra surların dibine doğru kürek çekerler. Kıyıya yanaştıklarında kapı yoktur.

Sultan gülümser  ancak kağıdı açtığında kağıdın üzerinde;

''Padişahım Yeni Kapınız Hayırlı Olsun'' yazmaktadır.

Artık burası Yeni Kapıdır :))

Afyonu, tütünü, şarabı yasaklayan Murat hepsinin bağımlısı olarak 28 yaşındayken sirozdan ölür.

Sandalcı mı ?

Onu da artık kitabı okuduktan sonra öğrenebilirsiniz :))) 





2 yorum:

  1. Kitabın ayracı çok hoşmuş. ''istanbul kanatlarımın altında filmi''nde kayıkçıyı savaş ay oynuyordu hatırladığım kadarıyla :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler :) Doğru hatırlıyorsun Bekri Mustafa' yı Savaş Ay canlandırıyordu :)

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma